Házi feladat (Kiberfizikai rendszerek)

Házi feladat (2020)

A házi feladat információk a gyakorlaton elhangzottak (bizonyos szempontból részletesebben is, mint itt található) és a vonatkozó prezentáció elérhető a segédanyagok között.

A házi feladat egy tetszőleges CPS alkalmazás szabadon választott 3-4 funkciójának megtervezése és implementációja. A tanszék biztosít adatokat egy elképzelt "smart university" vagy "smart grid" felügyeleti rendszerhez.  A feladat részei: specifikáció, tervezés, prototípus készítése.

A feladat megoldása során mérési (szenzor) adatokat fogunk feldolgozni. Feladatunk ezen adatokat és külső adatforrást felhasználva optimalizálni a rendszer működését, okos rendszert készíteni.

A rendszernek tartalmaznia kell legalább egy helyi/edge (ez lehet saját gépen futtatott konténerizált alkalmazás is), valamint legalább egy felhőben (itt választható saját laptopon futó virtuális gép is) futtatható komponenst (és ezek kommunikációját) is, a funkciók komponensekhez rendelése része a feladatnak.

A házi feladatnak része (többek között):

 • A feladatkitűzésben meghatározott funkcióval kapcsolatos követelmények összegyűjtése és rendszerezése (1-1 szöveges specifikációt adunk az egyes feleadatokhoz), majd finomítása.
 • A kitűzött feladatban szereplő szenzor és esetleges beavatkozó(k) kezelése DDS-en keresztül (EDGE logika segítségével, hibatűrés megvalósítása többek között konténerizáció használatával!). Adatok lejátszása DDS-ből. Akinek van otthon megfelelő szenzora és hozzá kártyaszámítógép, annak az integrációja mindenképpen előnyös.
 • A kitűzött feladatban szereplő külső, felhőben megvalósítandó adatforrások használata. Általános célű adatforrások esetén (pl. időjárás) a feladatnak javasolt része egy meglévő nyilvános (ingyenes) szolgáltatás keresése és használata (de biztosítunk lejátszható historikus adatokat is). Speciálisabb adatforrások esetén (pl. várható fogyaszás, órarend) a bemutatandó prototípushoz elegendő egy szabványos webes technológiákkal elérhető saját adatforrást létrehozni, majd azt mintaadatokkal feltölteni.

A házi feladatot lehet egyénileg vagy 2 fős csapatokban (ajánlott) csinálni.

A házi feladattal kapcsolatban ezen az oldalon folyamatosan publikálni fogunk további információkat.

Ajánlott feladatok

Ahogy az elődásban említettük, az alábbiakban két adatforrást teszünk elérhetővé.

1) Az okos egyetem adataiban a mért (tantermi) adatok és a külső adatok (időjárás) egymás mellé vannak helyezve egy táblázatba. Az időjárás adatok használhatóak külső adatforrásként.

Az okos egyetemhez kapcsolódó adatok elérhetőek innen: link.

Egy minta feladat specifikációt is késztettünk segítségként, letölthető innen. Ettől természetesen el lehet térni, de ötletek meríthetőek belőle.

2) A smart grid adatok két táblázatban vannak: egyik táblázat tartalmazza az áramtermelési adatokat, a másik táblázat pedig az időjárási adatokat. Az adatok innen tölthetőek le: link.

Egy minta feladat specifikációt is késztettünk segítségként, letölthető innen. Ettől természetesen el lehet térni, de ötletek meríthetőek belőle.

Energiafogyasztással kapcsolatos adatok és az ezeket feldolgozó cikkek, jól jöhetnek (aki smartgrid irányba indul el). Telemetria nincs benne, de irodák/háztartások/eszözök energiafogyasztása igen + elektromos/hibrid járművek kapacitás/fogyasztás/töltési adatai (névleges), EU energiafogyasztási adatok, részletes időjárás adatok (solar radiaton is, napenergia termeléshez pl.): http://sites.ieee.org/pes-iss/data-sets/

Beadási határidők

A beadás várhatóan a Moodle rendszerben történik.

Részletek a gyakorlat során elhangzott diasorban.

Menetrend:

 • Aki csapatban tervezi beadni a házit, számukra a csapat adminisztrációját október 15-én éjfélig kell megtenni a Moodle segítségével.
 • Követelmény tervezés, határidő: Október 16. 12:00 (dél)
  • ISO 25 010 szabványnak megfelelően, részletek a vonatkozó előadásban
 • Architektúra tervezés, határidő: November 13. 12:00 (dél)
 • Megvalósítás, határidő: November 27. 12:00 (dél)
  • November 30-án kezdőd héten kérhető konzultáció/rövid bemutató és ez alapján visszajelzés azok számára, akik november 27-én délig beadták a házi feladatot
  • Végleges beadási határidő: December 4. 12:00 (dél)

Beadandó anyagok: minden esetben rövid dokumentáció (hf prezentációban részletesebben kifejtve)

Bemutatás: a beadott megoldást egy rövid, 5-10 perces prezentácóban és/vagy élő demóban az utolsó héten be is kell mutatni várhatóan az előadás időpontjában. Erősen ajánlott az előadásban kitérni arra, hogy a megoldás miként valósítja meg a követelményeket (funkcionális és extra-funkcionális követelményeket is!) és elhelyezni a megoldás elemeti a referencia architektúrán!

Sajnos későn tettük fel az információkat ide, emiatt az első két fázis egy-egy hét késedelemmel is leadható.

Házi feladat pótlás: A házi feladatot december 12-én (szombat) 23:59-ig lehet beküldeni/pótolni (Moodle). A bemutatás/prezentáció várhatóan a pótlási héten lesz.

Szorgalmi feladat (HATÁRIDŐ VÁLTOZÁS)

A szorgalmi feladat jelentkezés határideje november 15. éjfél  november 30-ig (e-mailben Vörös Andrásnál). A jelentkezéshez definiálni szükséges, hogy melyik szorgalmi (a rendes házi algoritmikus továbbfejlesztése vagy irodalomkutatás) feladatra történik a jelentkezés. A szorgalmi feladat bemutatása az utolsó tanítási héten lesz várhatóan az tantárgy órái során. A szorgalmi feladat bemutatásra jelentkezni december 6-án éjfélig december 16-án éjfélig lehet. Javasolt ekkor elküldeni a jelentkezéssel együtt egy előadás tervezetet is. Besorolásra kerül minden szorgalmi házi feladat egy órarendi időpontra, amikor is a bemutatás megtörténhet. Bemutatás a szorgalmi hét végén és a vizsgaidőszak első napjaiban várható (Teams előadás formájában)

A szorgalmi feladat bemutatható az első vizsgán is még. Szorgalmi feladat bemutatásra jelentkezési határidő ennek megfelelően a vizsga előtt nap dél (ezt e-mailben vagy Teamsen is megtehetitek, jelezzétek Vörös András felé, hogy bemutatnátok).