Cikk a nézeti modellekről a MODELS konferencián

Cikk a nézeti modellekről a MODELS konferencián

Kutatócsoportunk doktorandusza, Marussy Kristóf, a MODELS nemzetközi konferencián mutatta be legújabb eredményeinket a modellalapú tervezés támogatásával kapcsolatban.

Az ACM/IEEE 21st International Conference on Model Driven Engineering Languages and Systems (MODELS) konferencia a modellalapú szoftver- és rendszertervezés egyik legrangosabb nemzetközi konferenciája (CORE A). A 101 beküldött cikkből 29-et fogadtak el idén a Foundation track-re. A fő konferencia mellett 17 workshop kapott helyet.

cikk címe Incremental View Model Synchronization Using Partial Models (szerzők: Marussy Kristóf, Semeráth Oszkár és Varró Dániel). A cikkben egy olyan új módszert javasoltak, mely a nézeti modellek kompozicionális definiálását, és inkrementális karbantartását teszi lehetővé logikai következtető rendszerek segítségével, építve a kutatócsoport korábbi, logikai következtető rendszerek modellvezérelt tervezésben való felhasználásával kapcsolatos eredményeire. Az itt bemutatott kutatás és eszköz alapként szolgálhat többek között a kritikus rendszerek architektúráinak ellenőrzése során a szükséges matematikai modellek automatikus származtatásához.

DOI: 10.1145/3239372.3239412

A munkát részben az MTA-BME Lendület Kiberfizikai Rendszer Kutatócsoport támogatta. A munka épít a kutatócsoport korábbi kutatási projektjeiből származó eredményekre és tapasztalatokra (pl. MONDO, CECRIS, SAFEDMI).