Adatelemző cloud az IBM DSS támogatásával

Az új szerverek

Az IBM DSS Kft. (az IBM váci, tárolóeszközöket készítő gyára) támogatásaképpen a kutatócsoport egy tíz szerverből álló számítógép fürtöt kapott, mely a csoport  oktatási és kutatási feladatait segíti majd. A szerverek a nagyméretű adatsorok intelligens elemzésére szolgálnak, egyidejűleg bemutatva  a legkorszerűbb felhő alapú számítástechnika (cloud computing) és virtualizáció rendszer- és alkalmazástechnikáját. 

Az olyan feltörekvő technológiák, mint például a  nagyméretű adatok kezelése és kiértékelése komoly hardveres erőforrásokat igényelnek, melyek  nélkül azok hiteles bemutatása lehetetlen. Az IBM DSS Kft nagyvonalú támogatásával kutatócsoportunk egy jelentőst lépést tett az irányban, hogy az olyan korszerű technológiákat, mint a cloud computing az egyetemi oktatásba be tudja vonni, és a hallgatók azokat testközelből meg tudják ismerni. A gépen már meg is kezdődött néhány gyakorlati hallgatói téma kidolgozása (adatfeldolgozás hatékonyságának növelése Hadoop segítségével; statisztikai számítások párhuzamosítása stb.).

Tíz darab x3550-es 1U-os, négymagos processzorral felszerelt szerver érkezett. A lenti képek bemutatják a kicsomagolást, majd a szerverek üzembe helyezését. 

KicsomagolásSzerelés közbenBekerültek a rack szekrénybeIndulásra készen