"Excellent" minősítéssel zárult az R5-COP projekt

"Excellent" minősítéssel zárult az R5-COP projekt

Március 31-én zárult a három éve, több mint 30 ipari és egyetemi partner közreműködésével indult R5-COP - "Reconfigurable ROS-based Resilient Reasoning Robotic Cooperating Systems" ARTEMIS projekt. Az Eindhovenben megtartott értékelésen a szakmai bírálók kiválónak minősítették a projekt eredményeit.

A kutatás és fejlesztés célja az átkonfigurálható robot rendszerek kialakításának támogatása volt új hardver és szoftver komponensek, tervezési és konfigurációs módszerek, valamint verifikációs és validációs technikák kidolgozásával. Az új eredményeket ipari, háztartási, logisztikai és mobil robot alkalmazásokban demonstrálták a résztvevők. A projektben tanszékünk mindhárom kutatócsoportja közreműködött, képviseletükben a projekt értékelésen dr. Majzik István vett részt. 

Csoportunk fő közreműködője és vezetője volt a WP3.4 "Futásidőbeli verifikáció és inkrementális viselkedés tesztelés" munkacsomagnak, ennek keretében monitor szintézis eszközöket és teszt kiválasztásra alkalmas eszközöket fejlesztett. Ezek segítik a robot rendszerek biztonságkritikus területen való felhasználását, valamint az átkonfigurálás vagy új alkalmazási környezet esetén szükséges újratesztelést.