Három külföldi professzor látogatása

A múlt hét során három nemzetközileg kiemelkedő külföldi vendégünk is volt. Andrea Bondavalli professzor a Firenzei Egyetem Resilient Computing Lab vezetője, Roberto Baldoni, a római La Spienza Egyetem professzora, több kiberbiztonsággal foglalkozó központ és laboratórium vezetője és Henrique Madeira, a Coimbrai Egyetem professzora.

Andrea Bondavalli "Anomaly detection in dynamic smart systems" és Roberto Baldoni "Cyber Security Organisations in Italy" cimen előadást tartottak az NKE-BME "Okos város-okos kormányzat" műhelymunkájának keretében a kutatócsoportunk által megszervezett "Kritikus infrastruktúrák hibatűrése és optimalizálása" workshopon.

Andrea Bondavalli "Critical Information Infrastructures" (fóliák) címen előadást tartott a "4. Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város Kiállítás" című rendezvényen. Ez utóbbin Pataricza András professzor is tartott előadást "Blockchain technologies" címen.

Henrique Madeira professzor egy hetes látogatására a "Magyar-portugál kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés" keretében elnyert "Felhő rendszerek robosztusságának empirikus kiértékelése fejlett elemzési módszerekkel" című projekt keretében került sor. Madeira professzor mintegy három évtizede foglakozik kritikus rendszerek hibatűrési tulajdonságainak hibainjektálással történő vizsgálatával. Eredményeit jól fémjelzi, hogy számos egyéb mellett az összes űrkutatással foglalkozó intézmény használja megoldásait.

E módszer (a kísérletes élettudomány in vivo vizsgálataihoz hasonlóan) a kritikus rendszerekbe hardver vagy szoftver úton mesterséges hibákat injektálva vizsgálja azok hatását a rendszer viselkedésére.

A Coimbrai Egyetem és az FTSRG közötti együttműködés a témában szintén évtizedes múltra tekint vissza, számos közös publikációval. Ebben az FTSRG a mérési eredmények intelligens feldolgozásával a rendszer viselkedésének illetve a beépített hibatűrő eljárások hatékonyságát jellemző modellek kivonását célozza meg.

A jelen projekt ezt az együttműködést terjeszti ki tematikusan egy új területre egyúttal módot adva az új adatelemzési metodikáknak az AI csoport segítségével történő kipróbálására.

A projekt magyar résztvevői: Pataricza András professzor, Kocsis Imre és Gönczy László tanársegédek, dr. Hullám Gábor adjunktus valamint Klenik Attila és Farkas Rebeka doktoranduszok.