MDSD 2020 távoktatás

Az alábiakban a jövő héttől induló távoktatás legfőbb tudnivalóit foglaljuk össze.

Távoktatás módja

  • Az előadások a terv szerint "élőben" lesznek megtartva a lent részletezett videokonferencia platformon. Tervben szerepel az élő előadások videoanyagának felvétele és utólagos közzététele is, hogy a lemaradók bepótolhassák (de nem ígérünk semmit).
  • A gyakorlati alkalmak ettől eltérően lesznek megtartva. Valószínűleg előre felvett "tutorial" videót fogunk kiadni minden alkalomhoz, legkésőbb a kontaktóra időpontjában (de reményeink szerint hamarabb). Cél, hogy a kiadott anyagok alapján a gyakorlat önállóan elvégezhető legyen. Akinek mégis technikai segítségre van szüksége, az a gyakorlat időpontjában videokonferencián keresztül, vagy offline írásban (pl. Slack) fordulhat a gyakorlatvezetőhöz. 

Távoktatás technikai részletei

  • Az előadásokat elsősorban a BME Office365 előfizetésén keresztül elérhető MS Teams platform videokonferencia-szolgáltatásán keresztül tervezzük megtartani. Amennyiben az MS Teams alapú technika csődöt mond, tartalék megoldásként Cisco WebEx vagy Google Hangouts alapú alternatívákat is készenlétben tartunk. Az ftsrg Slack #mdsd-students csatornáján be fogjuk jelenteni, ha egy órarendi óra az előre tervezettől eltérő módon lesz meghallgatható.
  • Az elsődleges megoldáshoz (MS Teams) tartozó videokonferencia szobákat létrehoztuk, a belépésre szolgáló linkek kikerültek a tárgyhonlapra, az MDSD naptár megfelelő bejegyzéseibe megjegyzésként, valamit a központilag létrehozott MDSD Teams csoport hirdetményébe is.

Hallgatói felkészülés

  • Bár remélhetőleg ez senkinek se fog gondot okozni, de minden hallgató gondoskodjon arról, hogy legyen hangkiadásra alkalmas munkaállomása. Aki eddig a gyakorlatok követésekor a tanszéki laborgépekre hagyatkozott, annak egyúttal a gyakorlatokhoz és házi feladathoz szükséges szoftverkörnyezet kialakítását is el kell végeznie (a tárgyhonlapon leírt módon).
  • A tárgy minden hallgatójának erősen ajánljuk, hogy amennyiben még nem tette, mielőbb aktiválja az @edu.bme.hu végű Office365 azonosítóját: https://login.bme.hu/office365/ (Figyelem: nem érdemes késlekedni, nem ér rá 5 perccel a hétfői előadás előtt, mivel az aktivációnak hosszabb átfutása lehet.)
  • A tárgyhoz tartozó Teams csoportba mindazok automatikusan bekerültek, akiknek a csoport központi létrehozásának pillanatában már elkészült az Office365 azonosítójuk. Aki utólag regisztrált, az ezt a linket követve, a "Join team with a code" opció használatával tud belépni, a Neptun körüzenetben küldött kód használatával.