Dependable Embedded Components and Systems (DECOS)

2004
2007
Kapcsolattartók: 
Pataricza András

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2004-től részt vett az Európai Unió által támogatott DECOS FP6 IP projektben (Dependable Embedded Components and Systems), mely a biztonságkritikus beágyazott rendszerek készítésére a jelenleginél hatékonyabb technológiát dolgozott ki.

Decos toolchain

A metodológia felöleli a beágyazott rendszerek elkészítésének összes fázisát, úgy mint: specifikáció, tervezés, implementáció és telepítés.

 

 

A kidolgozott modell alapú keretrendszer használatával kevesebb fejlesztési erőforrásra van szükség, csökken a fejlesztési idő, drasztikusan redukálódik a tesztelési igény, a beágyazott rendszerben jobb erőforrás-kihasználtság érhető el és csökken a rendszer karbantartási költsége.

Emellett garantált a terv helyessége, jobb kódminőség érhető el, jelentősen növekszik a komponensek újrafelhasználhatósága és egyszerűbbé válik az alkalmazások adaptálása újabb HW platformokra.

A technológia kidolgozása a projektben résztvevő nagyszámú neves ipari partner (Airbus, Audi, FIAT, Liebherr, Hella, Infineon, TTTech) által összegyűjtött igények alapján történt, a jelenlegi technológiákhoz mért versenyképességét pedig ezen partnerek által kidolgott mintaalkalmazások bizonyítják.

Decos car

A DECOS projektben elért eredményeink – melyek várhatóan a jövő technológiáinak szerves részei lesznek – bemutatásra kerültek a hazai piac meghatározó résztvevőinek a DECOS Nemzeti Nap keretében. Összeállításunk az ott elhangzott előadásokat tartalmazza néhány további anyaggal kiegészítve.