GENeric Embedded SYStem Platform (GENESYS)

2008
2009
Kapcsolattartók: 
Balogh András

Napjainkban a beágyazott rendszerek fontossága egyre növekszik, hiszen megtalálhatóak mind a háztartásokban (szórakoztató elektronika, mobil eszközök) mind pedig közlekedési és ipari alkalmazásokban (gépjárműipar, vasúti elektronika, repülőelektronika, ipari folyamatirányítás). A rendszerek egyre komplexebbek, és gyakran látnak el biztonságkritikus vezérlési feladatokat.

A komplexitás kezelésének segítésére jött létre az ARTEMIS platform, mely tömöríti a beágyazott rendszerek területén legjelentősebb európai ipari szereplőket, kutatóintézeteket, és egyetemeket, és célja a rendszerfejlesztés egységesítése, valamint a további kutatás-fejlesztés koordinálására.

A GENESYS projekt fő célja – illeszkedve az ARTEMIS által meghatározott stratégiai kutatási irányhoz -, hogy egy általános rendszer architektúrát és fejlesztési módszertant definiáljon beágyazott alkalmazásokhoz, mely testre szabható a különböző alkalmazási területeken. A referencia architektúra képes kezelni a legfontosabb fejlesztési kihívásokat, mint a komplexitás menedzsment, a kommunikáció és számítási műveletek szétválasztása, különböző szolgáltatási (kritikussági) szintek kezelése, modell-alapú fejlesztés támogatása, heterogén rendszerek fejlesztése, meglevő komponensek integrálása, és az energia felhasználás csökkentése.

Kutatócsoportunk feladata a projekt keretein belül a modell-alapú fejlesztési módszertan és eszközkészlet definiálása, valamint a formális ellenőrző módszerek integrálása. Ehhez felhasználjuk a korábbi projektek során szerzett eszköz-integrációs, beágyazott rendszerfejlesztési, és formális módszerekkel kapcsolatos tapasztalatunkat.