Highly Dependable Ip-based Networks and Services (HIDENETS)

2006
2008
Kapcsolattartók: 
Huszerl Gábor
Kapcsolattartók: 
Kövi András
Kapcsolattartók: 
Micskei Zoltán

Az elosztott, beágyazott rendszerek térnyerése napjainkban megállíthatatlannak tűnik, az Anytime-Anywhere doktrína mindinkább életünk szerves részévé válik. Ahhoz azonban, hogy ezen rendszerek költségei a jelenlegi szint alá essenek, szükséges, hogy megvalósíthatóak legyenek kész kereskedelmi komponense

k és vezetéknélküli kommunikáció felett. Ezen elemek ugyanakkor természetüknél fogva megbízhatatlanok, igény van tehát rendszer szintű megoldásokra a hardvertől az alkalmazásig. A HIDENETS projekt célja, hogy megoldásokat nyújtson erre, támogassa ad-hoc hálózatok felett futó elosztott alkalmazások rugalmasságát és megbízhatóságát, figyelembe véve a Car-to-Car kezdeményezés speciális igényeit. A konzorcium tagjai hatékonyabb kommunikációs protokollokat és hardvereket fejlesztettek, módszereket dolgoztak ki a kontextus információk felhasználására, valamint lefektették egy hibrid köztes-réteg alapjait, mely képes biztonság kritikus funkcionalitásokat szeparálni, azok zavartalan működését a terheléstől függetlenül fenntartani.
Csoportunk feladata kettős volt. Egyrészt egy tesztelési metodika kidolgozása, mely lehetővé teszi elosztott alkalmazások tesztelését olyan esetekben is, ha azok egyes elemei mozognak, akár más elemek számára elérhetetlenné válnak. Másrészt megoldások szállítása olyan alkalmazások számára, melyek számára elengedhetetlen a fix infrastruktúra támogatása. Ez utóbbi feladat során a projekt célkitűzéseinek megfelelően igyekeztünk kész megvalósításokra támaszkodni, felhasználtuk a Service Availability Forum eredményeit, céljainknak megfelelően továbbfejlesztve azokat. Ipari partnerünk a Fujitsu-Siemens volt.