Modellezés, predikció és szimuláció a termelésoptimalizálásban (Progile)

2011
2012
Kapcsolattartók: 
Horváth Ákos
Kapcsolattartók: 
Gönczy László
Kapcsolattartók: 
Pataricza András

A Progile keretrendszer egy integrált tervező, termelésszabályozó és optimalizáló rendszer, amely az IBM DSS gyárban működő fejlett, kézi vezérlést támogató termelésmonitorozó és -vezérlő rendszerek fölé épül. Célja a gyár aktuális állapotából, a rendelésállományból, a rendelkezésre álló erőforrásokból és alkatrészekből kiindulva egy teljes, a termelési és üzemeltetési kritériumokat kielégítő, részletes és optimális gyártási terv kidolgozása. Gyors futási ideje lehetővé teszi a változó körülményekhez való adaptív alkalmazkodást.

A Progile az IBM Data Storage Systems (Vác) részére fejlesztett rendszer, mely az IBM egyik legnagyobb gyártóbázisa a világon, egyúttal a 10 legnagyobb hazai termelési értékű vállalat egyike, évi több száz milliárdos nagyságrendű termelési volumennel. A több száz alkalmazottat foglalkoztató gyár, amely az IBM egyik legkomplexebb üzeme, hálózati tároló rendszereket gyárt a teljes világpiacot kiszolgálva. A termékre jellemző, hogy minden egyes példányt specifikusan a vevő igényeire (pl. tároló méret, titkosítás, hálózati paraméterek, stb.) szabnak, ezért szinte soha nem gyártanak két megegyező modellt (a modellvariációk elvi száma 6 milliárd körüli).

A Dr. Pataricza András által vezetett projekt motivációja a pontosabb becslésre építő, rugalmas, több aspektusú, az IT hardvergyártó ipar széles spektrumára adaptálható termelésoptimalizálás volt.

A Progile innovatív megközelítése nemzetközi szinten is újszerű, amit jól bizonyít, hogy a Progile két rangos versenyen is előkelő helyen végzett: (i) az becslő rendszer statisztikai algoritmusa (rangos amerikai és német egyetemek és szakcégek közt) díjazott volt a 2012. évi nemzetközi „Application of R in Business” versenyen  és (ii) a Progile rendszerként, 2012-ben a „European Supply Chain and Logistic Summit” rendezvényen vezető szakcégeket megelőzve nyerte el a logisztikai megoldásszolgáltatók által kiemelten megbecsült, a legjobb európai megoldást díjazó „Technology Award” díjat.