Scalable Modelling and Model Management on the Cloud (MONDO)

2014
2016
Kapcsolattartók: 
Izsó Benedek
Kapcsolattartók: 
Ráth István Zoltán
Kapcsolattartók: 
Szárnyas Gábor
Kapcsolattartók: 
Varró Dániel

Ahogy a modellalapú szoftverfejlesztést a nemzetközi ipari gyakorlatban egyre nagyobb és komplexebb rendszerek tervezésében használják, a jelenlegi modellezőeszközök gyakran ütköznek skálázhatósági korlátokba, mely hatékonysági problémák formájában komoly akadályt jelenthet. Emiatt kutatási és fejlesztési szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a szoftvermodellezés számára olyan technológiákat, algoritmusokat és eszközöket fejlesszünk ki, amelyek biztosítják az eszközök megfelelő hatékonyságát és használhatóságát nagyon összetett rendszerek modellezése esetén is - ez a kulcsa annak, hogy a módszertan elsmert előnyeit a fejlesztői produktivitás, szoftverminőség és karbantarthatóság tekintetében a jövőben is folyamatosan ki lehessen aknázni.

A MONDO projekt célja a fent említett skálázhatósági kihívások megoldása mind elméleti, mind gyakorlati oldalról, az elosztott rendszerek és algoritmusok módszereire, illetve napjaink felhő alapú infrastruktúrájára alapozva. A skálázhatóság elérése érdekében a szoftvermodellezési környezetben elsősorban nagy (gráf)modellek és komplex szakterületi modellező nyelvek szisztematikus kezelését kell megoldani.

A projekt legfőbb célkitűzései:

  • a hatékony kollaboráció támogatása a komplex rendszermodellezés területén (modellek verziókezelése, konfliktusfeloldása, nagyméretű modellek párhuzamos menedzsmentje),
  • a jelenleti modell-lekérdező és transzformációs technológiák hatékonyságának és skálázhatóságának növelése elosztott algoritmusok és architektúrák segítségével,
  • hatékony modellezési infrastruktúra nagyméretű (akár több százmilliós) (gráf)modellek tárolására, lekérdezésére, indexelésére.

A célok elérése érdekében a MONDO projekt összekapcsolja a terület európai szinten legkiemelkedőbb kutatócsoportjait. Ezen csoportok mindegyike részt vett már számos kapcsolódó nemzetközi kutatási projektben és iparilag is aktívan használt nyílt forrású technológiákat gondoz. A projekt ipari résztvevői a szélturbinavezérlés, szoftvermodernizáció, CAD épülettervezés területén elismert európai kis és középvállalatok. A projekt munkáját segíti továbbá egy nemzetközileg elismert, a terület legkiválóbb szakértőiből álló tanácsadó testület, a projekt koordinátora pedig egy globális ipari konzorcium amely több mint 300, a számítástechnika szinte minden területét képviselő vállalatot tömörít.