Útmutató az FTSRG hallgatói IT szolgáltatásaihoz

Ez a lap összefoglalja, hogy az FTSRG kutatócsoporthoz kapcsolódó hallgatók milyen informatikai szolgáltatásokat használhatnak, és azokat hogyan tudják saját maguknak beállítani.

 

Szolgáltatás Leírás FTSRG BME
Felhasználók Jelenleg az egyetemen több, egymástól független rendszer működik Jelenleg az 'ITIM felhasználó', lásd lentebb
Tanúsítványkiszolgáló A saját tanúsítványok elfogadása a hallgatói gépeken FTSRG tanúsítványkiszolgáló telepítése (root certification authority) (az egyetem jobbára hiteles tanúsítványokat használ, így erre nincs szükség külön)
Távoli hozzáférés Védett erőforrások elérése otthonról Virtual Private Network (VPN) segítségével FTSRG hallgatói VPN elérés BME VPN
Wifi hozzáférés Vezetéknélküli hozzáférés FTSRG WLAN elérés (ftslab Wifi hálózathoz csatlakozás) BME Wifi
Forráskód-kezelők Verziókezelő rendszer a saját munka tárolására (kód, dokumentáció)

FTSRG SVN és Git

-
Oktatási felhő Virtuális gépek igénylése (mérésekhez, HF-ekhez) FTSRG VCL cloud  

Felhasználókezelés

Hallgatóink a csoport infrastruktúrájához kétféle módon férhetnek hozzá:

 1. BME címtár felhasználó: a csoportportál képes a BME címtár felhasználóit is beléptetni (2012. februártól). Ezzel a csoportportál alapvető funkcióit (pl. házi feladat beadás) képes bármelyik BME hallgató egyszerűen és biztonságosan használni. Ennek menete:

  1. Lépjünk be a NEPTUN kódunkkal és jelszavunkkal a https://login.bme.hu/admin oldalra.
  2. Jegyezzük meg az oldal tetején kiírt saját címtár azonosítónkat ([5 számjegy]@bme.hu formájú).
  3. Állítsunk be egy megfelelően erős jelszót.
  4. Ezzel aktiváltuk a saját BME címtár azonosítónkat.
  5. Belépés az inf.mit.bme.hu portálra: kattintsunk a "BME Címtár belépés" linkre, ez átirányít a login.bme.hu oldalra. Itt adjuk meg a BME címtár azonosítónkat és a fent beállított jelszót, majd ezután az oldal visszairányít minket a csoportportálra, ahol most már be vagyunk jelentkezve.
 2. FTSRG saját felhasználó. Minden szolgáltatásunk (csoportportál, SVN, VPN, wi-fi, stb.) képes úgynevezett  'ITIM felhasználókat' kezelni, ezek az FTSRG csoport által létrehozott és karbantartott felhasználók, amik az egyetem többi rendszerétől függetlenek.

  1. Olyan hallgatóink kapnak hozzáférést, akiknek a portálon kívül várhatóan más szolgáltatáshoz is hozzá kell férnie. Egy hallgató ITIM felhasználójának létrehozását a hallgató csoportbeli konzulense kezdeményezheti.
  2. Amennyiben egy hallgató 'ITIM felhasználójához' tartozik BME Címtár felhasználó is, akkor a portál ezeket közösen kezeli, bármely módon belépve ugyanazt a felületet lehet elérni.

Megjegyzés: Korábbi tárgyainknál osztottunk hozzáférést a sauron.inf.mit.bme.hu szerverhez. Ezt a szervert már nem használjuk oktatási célokra, a kiosztott jelszavakra nem lesz a későbbiekben szükség.

Jelszavak megváltoztatása, elfelejtett jelszavak pótlása

1. BME címtár

A BME címtár szolgáltatás NEPTUN-kód és NEPTUN-jelszó megadása után biztosít lehetőséget a felhasználó azonosító lekérésére, ill. a jelszó megváltoztatására a következő oldalon: https://login.bme.hu/admin/

2. ITIM felhasználó

Jelszó megváltoztatása
 • Megváltoztatása: https://itim.inf.mit.bme.hu/
 • Belépsz a felhasználóneveddel és az automatikusan generált jelszóval amit papíron megkaptál
 • Change Passwords
 • Search gomb, erre megjelenik a neved alul a listában
 • Continue
 • Allow me to type a password, jelszó beírása. Figyeljünk, hogy be kell tartani a Hide password strength rules résznél lévő szabályokat
 • Submit
 • Pár perc múlva az ITIM megváltoztatja a jelszavakat a kapcsolódó rendszereken
Elfelejtett jelszó pótlása

Az elfelejtett jelszó automatikus pótlására sajnos nincsen lehetőség. Szükség esetén a webadmin@inf.DONTSPAM.mit.bme.hu címre küldött email segítségével lehet jelszót kérni. A könnyebb kezelhetőség érdekében kérjük, hogy a levél tárgya tartalmazza a [PASSWORD] címkét, és a levél törzsében mindenképpen szerepeljen a név, neptun-kód, és lehetőség szerint a felhasználónév is. A továbbiakról válaszlevelet küldünk.