AUTOSAR SPI Handler Driver modul tesztelése

Egy modern gépjármű biztonsági és komfort funkcióit számos beágyazott vezérlőegység (ECU) támogatja.  Az ezen számítógépeken futó szoftver komplexitása gyakran összemérhető a desktop alkalmazásokéval, pl. egy elektronikus kormányrendszer kb. 150 szoftverkomponensből, több ezer kapcsolatból és félmillió kódsorból áll.  A szoftver modellezésére az AUTOSAR szabvány grafikus modellező nyelvét használják (ez az UML beágyazott, autóipari megfelelőjének tekinthető), míg az alkalmazástól független alapszoftver szolgáltatásokat (kommunikáció, diagnosztika, memóriakezelés, operációs rendszer) az AUTOSAR Basic Software szabvány specifikálja.  A Basic Software hardverközeli rétegében találhatók az eszközmeghajtók (driverek), amelyek közvetlenül a mikrovezérlő perifériáit érik el.

A hallgató feladata a vállalatnál bevezetendő mikrovezérlőre írt AUTOSAR SPI Handler Driver tesztelése. A feladat fontosabb lépései a következők:

  • Ismerje meg a beágyazott rendszerekben használatos SPI kommunikációt.
  • Ismerje meg a driver AUTOSAR szabvány szerinti specifikációját, valamint az alkalmazott mikrovezérlő perifériájának vonatkozó dokumentációját.
  • Tervezze és valósítsa meg modulteszt-környezetet illetve teszteseteket, melyek különböző tesztkonfigurációk mellett is képesek ellenőrizni a driver viselkedését.
  • Bizonyosodjon meg a tesztek alaposságáról kódfedettség mérésével.

Vállalati konzulensek: Dr. Pintér Gergely, Szikszay László, thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

 

Témacsoport: 
Ellenőrzés és tesztelés
Jelleg: 
Gyakorlati
Advisor: 
István Majzik
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
AUTOSAR, tesztelés, szoftverfejlesztés mikrokontrolleres környezetben
Előismeretek: 
C programozás
Állapot: 
Folyamatban