Blockchain rendszerek és technológiák

Blockchain rendszerek és technológiák

Vezető kutató: 
Kocsis Imre

A Blockchain technológiák és eszközök alkalmazásai ma már messze túlléptek a "kriptopénzen", bár a "blockchain forradalmat" kétségkívül a Bitcoin indította el. Ma már nem csak, hogy adott üzleti célra "programozhatóak" a nyílt Blockchain platformok (lásd pl. Ethereum), de elérhetőek olyan platformok is, melyeket kifejezetten üzleti célú alkalmazásra fejlesztettek ki (lásd pl. a Linux Foundation Hyperledger ernyő-projektjét).

A témalabor elsődleges célja, hogy a hallgatókat a meghatározó Blockchain-technológiák alapelveivel és alapvető tulajdonságaival megismertesse, majd vezetett, egyszerű alkalmazásfejlesztési gyakorlatokkal felkészítse őket az önálló laboratórium és a szakdolgozat-tervezés önálló tevekenységére.

Kiemelt szerepet kap az általános célú üzleti szolgáltatások létrehozása és integrációja, valamint a kiberfizikai (Cyber-Physical Systems, CPS) alkalmazási esetek.

Szeretnél többet tudni a területről témaválasztás előtt?

Itt és itt érdemes elkezdeni az olvasást (ibm.com),

Itt egy kiváló, műszaki stílusú áttekintés a Microsoft-tól (GitHub),

Áttekintő a Linux Foundation Hyperledger projektjéről (youtube). A Hyperledger fabric 0.6 teljesítményét IBM támogatással (IBM Faculty Award 2016, Prof. Pataricza András) vizsgáltuk. Klenik Attila doktoranduszunk pedig épp a munkafolyamat-végrehajtás "blokkchainre költöztetésén" dolgozik - Linux Foundation támogatással.

Friss bejelentés: a Microsoft saját keretrendszere. (youtube)

Megismerhető technológiák: 

Technológiai súlypontok (_nem_ teljes lista):

Hyperledger Fabric és Hyperledger Composer

Ethereum

A fentiek futtatására képes felhő szolgáltatások (IBM BlueMix és Microsoft Azure)