Útmutató az FTSRG hallgatói IT szolgáltatásaihoz

Ez a lap összefoglalja, hogy az FTSRG kutatócsoporthoz kapcsolódó hallgatók milyen informatikai szolgáltatásokat használhatnak, és azokat hogyan tudják saját maguknak beállítani.

 

Szolgáltatás Leírás FTSRG BME
Felhasználók Jelenleg az egyetemen több, egymástól független rendszer működik Lásd lentebb
Távoli hozzáférés Védett erőforrások elérése otthonról Virtual Private Network (VPN) segítségével Hallgatói vpn hozzáférés megszűnt BME VPN
Wifi hozzáférés Vezetéknélküli hozzáférés Wifi elérés (ftslab hálózat) megszűnt BME Wifi
Forráskód-kezelők Verziókezelő rendszer a saját munka tárolására (kód, dokumentáció) FTSRG SVN és Git
FTSRG GitHub
-
Oktatási felhő Virtuális gépek igénylése (mérésekhez, HF-ekhez) FTSRG VCL cloud megszűnt BME Cloud

Felhasználókezelés

Hallgatóink a csoport infrastruktúrájához kétféle módon férhetnek hozzá:

 1. BME címtár felhasználó: a csoportportál képes a BME címtár felhasználóit is beléptetni (2012. februártól). Ezzel a csoportportál alapvető funkcióit (pl. házi feladat beadás) képes bármelyik BME hallgató egyszerűen és biztonságosan használni. Ennek menete:
  1. Lépjünk be a NEPTUN kódunkkal és jelszavunkkal a https://login.bme.hu/admin oldalra.
  2. Jegyezzük meg az oldal tetején kiírt saját címtár azonosítónkat ([5 számjegy]@bme.hu formájú).
  3. Állítsunk be egy megfelelően erős jelszót.
  4. Ezzel aktiváltuk a saját BME címtár azonosítónkat.
  5. Belépés az inf.mit.bme.hu portálra: kattintsunk a "BME Címtár belépés" linkre, ez átirányít a login.bme.hu oldalra. Itt adjuk meg a BME címtár azonosítónkat és a fent beállított jelszót, majd ezután az oldal visszairányít minket a csoportportálra, ahol most már be vagyunk jelentkezve.
 2. FTSRG saját felhasználó. A saját szolgáltatásaink (SVN, VPN, wi-fi, stb.) eléréséhez az FTSRG csoport által létrehozott és karbantartott felhasználók, amik az egyetem többi rendszerétől függetlenek.

  1. Olyan hallgatóink kapnak hozzáférést, akiknek a portálon kívül várhatóan más szolgáltatáshoz is hozzá kell férnie. Egy hallgató felhasználójának létrehozását a hallgató csoportbeli konzulense kezdeményezheti.
  2. Amennyiben egy hallgatónak mind belső, mind BME Címtár felhasználója is van, a portál ezeket ugyan képes közösen kezeli, de kérjük, hogy a portál eléréséhez a BME Címtárat használják.

Megjegyzés: Korábbi tárgyainknál osztottunk hozzáférést a sauron.inf.mit.bme.hu szerverhez. Ezt a szervert már nem használjuk oktatási célokra, a kiosztott jelszavakra nem lesz a későbbiekben szükség.

Jelszavak megváltoztatása, elfelejtett jelszavak pótlása

1. BME címtár

A BME címtár szolgáltatás NEPTUN-kód és NEPTUN-jelszó megadása után biztosít lehetőséget a felhasználó azonosító lekérésére, ill. a jelszó megváltoztatására a következő oldalon: https://login.bme.hu/admin/

2. ITIM felhasználó

Jelszó megváltoztatása

Jelenleg a jelszó megváltoztatására nincsen mód.

Elfelejtett jelszó pótlása

Az elfelejtett jelszó automatikus pótlására sajnos nincsen lehetőség. Szükség esetén a webadmin@inf.DONTSPAM.mit.bme.hu címre küldött email segítségével lehet jelszót kérni. A könnyebb kezelhetőség érdekében kérjük, hogy a levél tárgya tartalmazza a [PASSWORD] címkét, és a levél törzsében mindenképpen szerepeljen a név, neptun-kód, és lehetőség szerint a felhasználónév is. A továbbiakról válaszlevelet küldünk.