IRF: HF1 eredmények

 

Kikerültek az Intelligens rendszerfelügyelt tantárgyból az 1. házi feladat eredményei a feladatbeadó rendszerbe.

Tudnivalók

  • Az értékeléseknél szereplő [SZxx] utalások a HF tudnivalóknál szereplő ellenőrző lista elemeire hivatkoznak.
  • Ha valakinek kérdése van a javítással kapcsolatban (nem érti, hogy a javító miért javasolt módosítást vagy tekintett hibának valamit), az keressen nyugodtan csütörtökönként 16-17 óra között az IB417-es szobában vagy az előadások szünetében. A 200 fős létszám miatt viszont sajnos a javítással kapcsolatos, e-mailben egyenként feltett kérdésekre nem tudok válaszolni.
  • A félév végén szervezünk majd egy védési alkalmat, ahol mindenki átnézi a javítójával a beadott házi feladatait. A javító itt belekérdez majd a megoldásokba, de a javítónak is lehet majd további kérdéseket feltenni (bár ha valami nem egyértelmű, akkor azt érdemes most még korábban megkérdezni, hogy a későbbi házi feladatokban már tudjatok rá figyelni).
  • Ezeknek az alkalmaknak viszont nem a „reklamálás” a célja. A pontszámokon azért nem szeretünk általában utólag módosítani, mert akkor újra kéne pontozni az összes, az abba a csoportba tartozó házi feladatot, hogy újra egységes legyen a javítás. A tapasztalat úgyis az, hogy általában +0,5-1 pontot érez még valaki „reálisnak”, ami a félév végi eredményt (0-100 pont) érdemben nem befolyásolja. Viszont tisztában vagyunk vele, hogy a javítás némileg szubjektív (hisz a kód minőségét is pontozzuk, amihez nehéz teljesen objektív mérőszámot rendelni). A javítók között is van kis eltérés (jelenleg 0,5 pont volt az egyes csoportokhoz tartozó átlagok szórása). Pont ezért van a félév végén szóbeli javítási lehetőség, amivel 1 jegynyit, azaz kb. 10 pontnyit lehet módosítani az eredményen.
  • A pont utólagos módosítása alól egy kivétel van, ez pedig az, ha valakinek nem fogadtuk el a házi feladatát. Sok esetben látszólag jól elkészített házi feladatot nem sikerült lefuttatni a javító környezetében, ilyenkor ezt jeleztük is, hogy ezt még a védés során megnézzük majd közösen, és ha ott működik a kiadott környezetben, akkor módosítható a pontszám.
  • Sajnos voltak egymásra túlzottan hasonlító megoldások. Itt az extrém esetben ezt jeleztük is, és további következménye lesz, de készüljön fel mindenki, hogy a félév végén a saját megoldását be kell tudni mutatnia. Az ilyen védésen volt már rá példa, hogy nem fogadott el a javító házi feladatokat, mert a hallgató nem ismerte az állítólag saját maga által írt kódot. Felhívnám továbbá ismét arra a figyelmet, hogy házi feladat másolása - mindkét félnek - fegyelmi vétségnek minősül, amiért akár két passzív félév is járhat!

Tanácsok a további házi feladatokhoz

  • Sajnos sok lett a nem elfogadott házi feladat, ezért a még egyszer kérünk mindenkit, hogy figyeljen a következőre.
  • A megoldásokat ZIP-be tömörítve töltsétek fel, mert a HF beadó rendszer átnevezi a feltöltött fájlt. Így csak a szkriptet feltöltve nem az elvárt nevű lesz a fájl. (A ZIP-ben feltöltést írtuk is a HF tudnivalóknál, de sokan nem figyeltek rá.)
  • Kérnénk mindenkit, hogy nézze át a HF tudnivalóknál lévő ellenőrző listát, és figyeljen az ott lévő elvárásokra (pl. még mindig voltak többen, akik nem írtak fejkommentet).
  • Sajnos még idén is sok volt a szintaktikai hibás megoldás [SZ1]. Ezekkel nem tudunk mit kezdeni a javítás során.
  • A másik leggyakoribb, bukást okozó hiba a specifikáció be nem tartása [SZ2]. Azért adunk ki teszt szkriptet is, hogy tudjátok ellenőrizni, hogy alapszinten jó-e az elnevezés és a paraméterezés. Szintén azért szerepelnek példa be- és kimeneti fájlok a kiírásokban, hogy legalább arra működjön a szkript. Figyelmesen nézze át és ellenőrizze ezeket kérem mindenki!
  • Sok esetben a változónevek teljesen esetlegesek, nehezen érthetőek (pl. $a, $b és $c vagy $valami, $temp). A változók helyes, beszédes elnevezése kritikus a program olvashatóságának szempontjából. Segítsük a kód olvasóját! Például egy listát tároló változó legyen többes számban, ha egy $cities nevű változón iterálunk végig egy foreach szerkezettel, akkor a változónk legyen $city és ne $item vagy $a.
  • Részletesen teszteljétek a saját megoldásotokat, ne csak egy-két helyes bemenetre nézzétek meg. Sokan alapszintű ellenőrzéseket sem végeznek el, és látszik, hogy hibás bemenettel sosem próbálták meg futtatni a megoldásukat. Ebben segít az [SZ10]-hez belinkelt leírás.