Kiváló minősítéssel zárult a MONDO projekt

Kiváló minősítéssel zárult a MONDO projekt

Rangos ipari és egyetemi partnerek közt kutatócsoportunk is részt vett az EU FP7 keretében megvalósult MONDO nemzetközi tudományos együttműködésben. A kutatás lezárta után idén június 10-én Brüsszelben került sor a projekt végső szakmai értékelésére, ahol a projekt résztvevői - köztük a BME képviseletében Varró Dániel és Bergmann Gábor - a finanszírozó EU által kijelölt bírálók számára mutatták be az elért eredményeket. A végső kiértékelés szerint a hatékony együttműködésről és jelentős tudományos előrehaladásról tanúbizonyságott tett MONDO projekt kiváló minősítést kapott.

A MONDO egy 30 hónap terjedelmű Európai Uniós kutatási projekt, amelynek a célja az egyre fontosabb szerepet kapó modellalapú tervezési folyamatok skálázhatóságán javítani - ideértve a fejlesztőeszközök számítási teljesítményét és nagy munkák kezelésének képességét éppúgy, mint a komplex mérnöki folyamatok szervezési és csoportmunka kihívásait.

Kutatócsoportunk a MONDO több munkacsoportjában részt vett; ezek közül jelentőségben kiemelkedik a 4-es munkacsomagban vállalt szerepünk: a modellalapú tervezési folyamatok csoportmunka-támogatási lehetőségeinek elvi és gyakorlati vizsgálata. A projekt folyamán egy prototípus csoportmunka-keretrendszert készítettünk (ld. screencast), amely a korábban elérhető csoportmunka-megoldásokon túltéve számos szolgáltatást nyújt:

  • offline (verziókezelővel integrált, verziótörténet-alapú) és online (webes modellszerkesztő-felületen alapuló) csoportmunka támogatása
  • rugalmas, tömören kifejezhető nyelven megadott szabályok a modellek finom szemcsézettségű hozzáférés-vezérléséhez és zárolásához
  • ütközés esetén automatizált támogatás a konfliktus-feloldáshoz és a változtatások összefésüléséhez

Az elkészült prototípus képességeit "házon belül" is kiértékeltük, valamint az egyik ipari partner saját munkáin keresztül vizsgálva is igazolta a javasolt megoldások ígéretes mivoltát.

A projekt keretében a kutatócsoportunk által elért további eredmények közé tartozik a VIATRA modelltranszformációs keretrendszer továbbfejlesztése, valamit az elosztott IncQuery-D lekérdezés-kiértékelő prototípus. 

Kiváló minősítéssel zárult a MONDO projekt