Vendégelőadás - Frederico Cerveira: Exploratory data analysis of fault injection campaigns

A "Magyar-portugál kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés" keretrendszerének "Felhő rendszerek robosztusságának empirikus kiértékelése fejlett elemzési módszerekkel" című projektje keretében tanszékünkön vendégeskedik Frederico Cerveira, az Universidade de Coimbra doktoranduszhallgatója.

A projekt a felhő számítástechnika hibáknak való ellenállóképességét vizsgája a virtualizási alapszolgáltatásokba  mesterségesen injektált hibák terjedésének követésével és analízisével.

A látogatás alatt a Coimrai Egyetemen korábban elvégzett kísérletek naplóit elemeztük vizuális feltáró analízis (EDA), illetve automatizált üzleti intellligencia eszközök segítségével.

Az első eredemény, hogy az injetált hibákon belül elkülöníthető egy olyan csoport, amely nemcsak nagy hatásossággal váltja ki a hibás reakciókat, hanem hűen jellemzi a lehetséges hibahatásokat is. Ez lehetővé teszi a statisztikai modellalkotáshoz szükséges és nagyszámú, időigényes mérési kampányok számának közel fél-egy nagyságrenddel való csökkentését.

A tanszéki Miniszimpózium keretei között január 28-án (hétfőn) előadást is tart Exploratory data analysis of fault injection campaigns címmel.