Best Software Science paper díj az European Joint Conferences on Theory and Practice of Software (ETAPS) konferencián

Award ceremony

Munkatársaink cikke „Best Software Science paper” díjat nyert az ETAPS, az egyik elismert európai szoftvertechnológiai konferencián (144 cikk közül). A cikk egy újszerű, gráf-alapú megközelítést mutat be elosztott kiberfizikai rendszerek futásidejű monitorozására.

Az idén 21. alkalommal megrendezett "European Joint Conferences on Theory and Practice of Software (ETAPS)" öt nagy konferenciát és tíznél több workshop-ot összefogó rendezvény, ahol az összes konferencia kb. 150 cikke közül közösen hármat, a legjobb elméleti, a legjobb programozási nyelvekkel kapcsolatos és a legjobb szoftvertechnológiai cikket díjazzák. Cikkünk ez utóbbi díjat nyerte el, amelyet az EASST (European Association of Software Science and Technology) szervezet adományoz minden évben.

A díjazott cikk címe „Distributed Graph Queries for Runtime Monitoring of Cyber-Physical Systems”. A munka a MIT tanszék kiberfizikai rendszerek tervezésével és ellenőrzésével kapcsolatos több évtizedes eredményeinek folytatása. A kiberfizikai rendszerek, pl. okos és autonóm közlekedési rendszerek, ellenőrzése kritikus feladat, azonban a környezet változékonysága és a rendszerek összetettsége miatt ez rendkívül nehéz. A javasolt megoldás segítségével biztonsági követelményeket lehet megfogalmazni gráfminták segítségével, és azokat ki lehet értékelni futási időben, figyelembe véve azt, hogy a részegységeknek korlátos erőforrásaik vannak és esetlegesen nincs is pontos képük a rendszer többi részéről.  A cikk eredményeinek előzményei a tanszéken korábban futó nemzetközi kutatási projektek voltak, amik a beágyazott, majd autonóm rendszerek ellenőrzésének módszereit dolgozták ki.

Külön büszkeség, hogy a cikkben szereplő eredmények elérésében Szilágyi Gábor mérnökinformatikus MSc hallgatónk is részt vett. Gratulálunk fiatal kollégánknak is a sikerhez!

A munka a kanadai McGill Egyetemmel kooperációban és részben az MTA-BME Lendület Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport és az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásával valósult meg.

EASST Award