Házi feladat (MDSD 2018)

Csapatok

A házi feladat megoldása 2 fős csapatokban történik, az értékelés a csapat munkája és az egyes csappattagok időráfordítása/teljesítménye alapján egyéni.

A csapatok jelentkezzenek Debreceni Csabánál feb. 25-ig!

A csapatok a https://github.com/FTSRG-MDSD ogranization alatt kapnak git repót, tehát a jelentkezésben legyen benne a GitHub user név is!

Megjegyzés: a házi feladat megoldása során felmerülő (a segédletek alapján nem megoldható) technikai hibák megvitatására szolgál az FTSRG Q&A  oldal.

Házi feladat elvárások

A 2018-es házi feladatban minden csapatnak saját ötlet alapján kell egy összetett modell alapú eszközt építenie, és a megoldást három fázisban beadni (ld. lent). Az itt kiírtnál nagyobb feladat (akár arányosan nagyobb csapattal) külön egyeztetés alapján önként vállalható, kiemelkedő esetben vizsgakönnyítéssel vagy akár megajánlott jeggyel is honorálható.

Minden házi feladat kötelező eleme (legalább egy) saját modellezési nyelv kialakítása. A metamodell megvalósítására erősen ajánlott technológia az EMF / Ecore, míg tartalmi elvárás a metamodell nemtriviális struktúrája. Utóbbi azt jelenti, hogy ne legyen túl egyszerű (pl. ne egyetlen osztályból álljon) a nyelv; konkrét bonyolultsági küszöbszámok megadása helyett azt kérjük, hogy a metamodell bonyolultsága a választott problémához igazodjon, azt kellő részletességgel képezze le (és maga a választott probléma legyen nemtriviális).

További feltétel, hogy az alább felsoroltak közül legalább 3 (háromfős csapat esetén 5) további technológiai elemet integráljon a megoldás:

 • Viatra Query alapú, nagyobb mennyiségű vagy nemtriviális szerkezetű jólformáltsági kényszerek és/vagy származtatott jellemzők és/vagy deklaratív nézetek
 • Szöveges konkrét szintaxis (Xtext javasolt) a saját nyelvhez
 • Grafikus konkrét szintaxis (Sirius javasolt) a saját nyelvhez
 • Kódgenerátor (Xtend javasolt) a saját nyelvhez
 • Viatra alapú M2M transzformáció két saját modellezési nyelv között, vagy egy saját és egy létező (off-the-shelf) modellezési nyelv között valamilyen irányba
 • Integrált kapcsolat (pl. metamodell-kiterjesztés vagy kereszthivatkozás) valamely létező (off-the-shelf) modellezési nyelv EMF modelljével, amely szerepet játszik pl. a kódgenerálásban vagy az interoperabilitásban (tehát nem csak triviális "dísz").

Egyedi megbeszélés alapján alternatív elemek (pl. szimuláció) vagy a felsorolt elemekre alternatív technológiák alkalmazása is szóba jöhet.

Minden csapat saját felelőssége, hogy a választott technológiák a választott használati esetben megfelelően együttműködjenek egymással.

Határidők

Az egyes beadási határidők közt igyekszünk értékelni a csapatok munkáját és hasznos visszajelzést adni, amely alapján a következő fázisig az esetleges hibák javíthatóak.

Figyelem: ha egy csapat elmulaszt egy határidőt, akkor már csak a pótleadásra várjuk a megoldását, köztes visszajelzés és javítási lehetőség nélkül.

0. csapatalakítás (Határidő: 2018.02.25. 23:59 - 3. hét vasárnap éjfél)

 • Jelentkezés módja: emailben, Debreceni Csabánál
 • A jelentkezés tartalmazzon egy választott csapatnevet
 • Továbbá az egyes csapattagok nevét, NEPTUN kódját, email címét és GitHub azonosítóját

1. specifikáció (Határidő: 2018.03.18. 23:59 - 6. hét vasárnap éjfél)

 • A feladat részletes specifikációjának elkészítése (~1 oldal szöveg)

2. metamodell (Határidő: 2018.04.09.23:59 - 9. hét hétfő éjfél)

 • EMF alapú metamodell kialkítása és áttekinthető bemutatása.
 • Opcionális: a házi feladat esetlegesen már készülőfélben lévő egyéb elemei (pl. konkrét szintaxist, jólformáltsági kényszereket vagy származtatott jellemzőket) is megmutathatók már itt, hogy hamarabb visszajelzést adhassunk. De nem javasolt nagyon előrerohanni, mivel kárba mehet a munka egy része, ha a metamodellen komoly hiányosságokat azonosítunk, és áttervezésre szorul.
 • Szükséges kiegészítők: munkanapló, ppt (egyben dokumentáció) a javító számára.

3. teljes beadandó (Határidő: 2018.05.14. 11:59 - 14. hét hétfő dél, óra előtt)

 • Figyelem, itt hétfő a határidő!
 • Leadandó a teljes munka, a korábban adott visszajelzések alapján javítva.
 • A HF javítónak bemutatandó részletes előadáson túl elvárt egy kb. 5 perces "lightning talk" is, amelyben a csapat a tárgy többi hallgatója előtt mutatja be a munkáját!
 • Szükséges kiegészítők: munkanapló, ppt (egyben dokumentáció) a javító számára, ppt (lightning talk) előadása

Pótlás: (Határidő: 2018.05.21. 11:59 pótlási hét hétfő dél)

 • Leadandó a teljes munka egyben, az előző ponttal megegyező elvárásokkal.