e-Freight - European e-Freight Capabilities for Co-modal Transport

2010
2013
Kapcsolattartók: 
Gönczy László
Kapcsolattartók: 
Kövi András
Kapcsolattartók: 
Pataricza András
Kapcsolattartók: 
Szatmári Zoltán
Kapcsolattartók: 
Varró Dániel

Az e-Freight projekt célja különböző szállítási módok (közúti, vízi, vasúti) egyenkénti és kapcsolt (co-modal) használatának megkönnyítése az európai szintű teherfuvarozási erőforrások fenntartható kihasználásának érdekében. Az e-Freight megoldások egy szállítmányozási folyamat résztvevőit a következőképpen segítik:

  • A felhasználók (Transport users) képessé válnak a számukra legmegfelelőbb direkt vagy kapcsolt szállítási módozat kiválasztására és használatára.
  • A szállítási szolgáltatók (Transport service providers) minden mód esetén információt nyújthatnak a szolgáltatásaikról, valamint a szállítási folyamat minden résztvevőjével elektronikusan válthatnak információt.
  • A szállítási infrastruktúraszolgáltatók (Transport infrastructure providers) elősegítik a globális szállítási infrastruktúra legjobb kihasználtságát, és segítik a felhasználók döntéseit az infrastruktúrára vonatkozó legfontosabb információkkal.
  • A szállítást felügyelő hivatalok (Transport regulators) egyszerűen és hatékonyan ellenőrizhetik a szabályoknak való megfelelést, emellett a különböző hatóságok együttműködése is lehetségessé válik, amely többek közt elősegíti a biztonsági és környezetvédelmi kockázatok kezelhetőségét.

A projektben elkészülő e-Freight platform támogatni fogja az e-Freight alapú megoldások tervezését, kifejlesztését és üzemeltetését. Az eredmények használhatóságát üzleti esettanulmányokon próbálják ki a projektben résztvevő felszíni szállítmányozó vállalatok és hatóságok részvételével.