Reconfigurable ROS-based Resilient Reasoning Robotic Cooperating Systems (R5-COP)

2014
2017
Kapcsolattartók: 
Majzik István

Az európai gyártóiparnak szembe kell néznie a terméktípusok növekvő számával, elsősorban a gyakori innováció, a rövid termék életciklusok és a kis sorozatok miatt. Mindezek mellett folyamatos igény a termelési költségek csökkentése. Ezeket a trendeket az átkonfigurálható és újrafelhasználható robotokat alkalmazó gyártásautomatizálás képes kiszolgálni. A könnyű adaptálás és újrafelhasználás céljával jelenleg még kevés robot rendszert és komponenst terveznek. Ennek a hiányosságnak a kezelése érdekében az R5-COP projekt az agilis automatizálási paradigmákra és a moduláris robot rendszerekre fókuszál.

Kedvezményezett neve: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Projekt címe: Átkonfigurálható ROS-alapú rugalmas és intelligens kooperatív robot rendszerek
Nemzeti támogatás összege: 148,315 millió Ft
Támogatás mértéke: 83,3%
Projekt időtartama: 2014 február - 2017 január
Projekt azonosító száma: NEMZ_12-1-2014-0003

A hardver és szoftver komponensek meglévő, illetve újonnan kifejlesztendő formális modellezési módszereire alapozva az R5-COP támogatni fogja a modell alapú tervezést, fejlesztést, validációt és gyors üzembe helyezést. Ezen kívül a meglévő interfész és köztesréteg szabványokra (pl. az ROS-ra) alapozva az R5-COP elősegíti majd a különböző beszállítóktól származó komponensek integrációját. A javasolt moduláris megközelítés nemcsak rugalmasabb lesz, mint a jelenleg elérhető megoldások, hanem a tervezés, beállítás és karbantartás költségeit is csökkenteni fogja. A robotok rugalmas felhasználása természetesen az emberekkel való szoros együttműködést is magába foglalhatja. Ezért a robusztusság és biztonságosság olyan alapkövetelmények, amelyek teljesítésének ellenőrzése dedikált verifikációs és validációs módszereket igényel. A formális specifikációs keretrendszer támogatni fogja a komponens gyártókat a modulok ellenőrzésében és tanúsításában.

Az R5-COP ezen kívül segíteni fogja átkonfigurálható hardver és szoftver komponensek fejlesztését, valamint ezek használhatóságát és képességeit úgynevezett élő laboratóriumokban mutatja be gyártó és szolgáltató robotok esetén. Az R5-COP projekt konzorcium résztvevői között megtalálhatók a technológiai támogatást adó kutatóintézetek és egyetemek, valamint az alkalmazásokat biztosító fejlesztő és komponensszállító vállalatok is.

Projekt partnertként a BME fő feladata új módszerek kidolgozása szenzor rendszerek, intelligens tanulás és következtetés, modellalapú tervezés, valamint tesztelés és futásidejű verifikáció céljaira.

Hírek és események Dokumentumok és publikációk