Formális módszerek - Szorgalmi feladat (2017 tavasz)

Tartalom:

A szorgalmi feladat

A félév során lehetőség van egy szorgalmi feladat megoldására. Ez nem kötelező, tehát enélkül is megszerezhető a jeles félévközi jegy. A szorgalmi feladat jegye 20% súllyal pluszként számít a félévközi jegy kiszámításakor (kivéve az elégtelen érdemjegyet). Be nem adott szorgalmi feladat miatt nincs pontlevonás.

A szorgalmi feladatra való jelentkezés, a feladatok beadásának és bemutatásának részleteit itt tesszük majd közzé.

  • A szorgalmi feladatokra jelenkezni kell (ld. lentebb). Feladatot csak a jelentkezést leadó hallgatóknak készítünk elő.
  • A megoldás kidolgozása a PetriDotNet eszköz használatával ajánlott. Ennek hiányában természetesen papíron is megoldható a feladat (Petri háló modell készítése és az elvégzendő ellenőrzések pontos specifikálása).
  • Felkészülésként érdemes megismerkedni a lentebb bemutatott PetriDotNet eszközzel. 

Jelentkezés a szorgalmi feladatra

A jelentkezés menete:

  • A szorgalmi feladatra vállalkozókat kérjük, hogy jelentkezzenek emailben Majzik Istvánnál: majzik [at] mit.bme.hu.
  • Határidő: TBA

A szorgalmi feladatok hallgatókhoz rendelése és a feladatkiírások

A feladatokat a hallgatóknak a jelentkezés után adjuk ki.

A szorgalmi feladat megoldása

A szorgalmi feladat egy modellezési és analízis feladat megoldását jelenti a Petri hálók eszközkészletének felhasználásával. A megoldás során minden rendelkezésre álló lehetőség kihasználható (dinamikus tulajdonságok, invariánsok, modellellenőrzés).

A feladat megoldásához használható eszköz:

PetriDotNet

Fejlesztő:
Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport
BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Honlap:
petridotnet.inf.mit.bme.hu

Aktuális letölthető verzió:

Aktuális dokumentáció:
userdoc.pdf

Analízis eszközök:
Beépülők (add-in) formájában a program tartalmazza.

Tipp: A ZIP változat telepítése után, ha az analízis modulhoz használandó DLL-ek betöltésekor hibajelzést kapunk (pl. "Error occured while loading"), akkor a következő trükk segíthet: Kicsomagolás előtt jobb klikk a letöltött ZIP-en, itt a Properties / General tab kiválasztása, majd a Security részen alul kattintsunk az Unblockra. Ezután csomagoljuk ki a programot és próbáljuk elindítani. (A Windows próbál megvédeni az internetről jövő gonosz DLL-ektől és programoktól. Amikor elindítunk egy netről letöltött programot, fel is ugrik egy ablak, hogy biztosan futtatjuk-e és fel akarjuk-e oldani a zárolását, de a DLL-eknél nem kérdez rá, csak nem engedi meg betölteni őket. Bizonyos programokkal kicsomagolva a ZIP tartalmára nem "öröklődik" tovább ez a zárolás, más programokkal, pl. a Windows beépített kitömörítőjével, "öröklődik".)
Ez a probléma az önkicsomagoló változat esetén (remélhetőleg) nem fog jelentkezni.

A szorgalmi feladat beadása

A szorgalmi feladat beadása és bemutatása az elkészítése után helyben történik (ha ezt a jelentkezők száma lehetővé teszi - ellenkező esetben részletes információk itt jelennek majd meg).

A szorgalmi feladat védése

A szorgalmi feladat beadása és bemutatása az elkészítése után helyben történik (ha ezt a jelentkezők száma lehetővé teszi - ellenkező esetben részletes információk itt jelennek majd meg).

A szorgalmi feladatok jegyei

Az eredmények a védések után itt lesznek megtalálhatók.